9 inspirerende grunner til å ta en yogautdannelse - også hvis du ikke vil bli yogalærer

Denne høsten er Ida og Gry dypt inne i planleggingen av Kjernekrafts egen 200hr Yoga Teacher Training, og det har fått oss til å tenke litt ekstra på hvordan det å ta en yogautdannelse har forandret livene våre - helt uavhengig av at vi lever av å undervise yoga.

Selv om yoga er en eldgammel visdomstradisjon, snakker den fortsatt levende og direkte til oss som lever her og nå. De gamle yogiene utførte eksperimenter for å undersøke spørsmål som: Hvem er jeg? Hvordan kan jeg leve mitt beste liv? Hvordan ville det være å bli den aller beste versjonen av meg selv, både fysisk, mentalt og emosjonelt?

Selv om den fysiske asanapraksisen er første møte med yoga for de fleste, snakker denne praksisen til alle sider ved oss - det mentale, det fysiske og det spirituelle.

På Kjernekraft er vi opptatt av at yogaen vi underviser skal være relevant og tilgjengelig for oss som lever i dag. Derfor er Kjernekrafts YTT en erfaringsbasert, individuelt tilpasset og helhetlig utdannelse som gir deg kunnskapen du trenger for å forstå kroppen fra et vestlig perspektiv, sammen med erfaring med yogatradisjonens evne til å gi tilstedeværelse, ro og fysisk velvære.

Hvis yoga har en viktig plass i livet ditt kan en yogautdannelse være en skjellsettende opplevelse - også hvis du ikke har planer om å undervise etterpå.

Her er våre 9 viktigste grunner:

1) Du finpusser teknikken din og kommer dypere i din egen yogapraksis

Når du tar tilfeldige klasser litt her og litt der lærer du yoga i små bruddstykker som kommer i tilfeldig rekkefølge. Det er ikke så lett å se helheten og det store bildet. Når du tar en utdannelse får du lære yoga på en strukturert og sammenhengende måte. Du får oversikt over stillinger, teknikk, hvordan stillinger passer sammen, og hvordan du kan tilpasse stillinger utifra dine og andres individuelle behov. Gjennom utdanningen bevisstgjør og styrker du kontakten mellom kropp og hode, så du kan tilpasse en yogapraksis etter det du trenger akkurat nå.

2) Du skjerper fokuset og oppmerksomheten din

Meditasjon er en viktig del av yogapraksisen. Med meditasjon øver du opp en evne til å legge distraksjoner til side og konsentrere deg om én ting av gangen. Men det tar tid å utvikle en praksis for stillhet. Det er sjelden tid til å komme ordentlig inn i det i en vanlig yogatime. I løpet av en utdannelse vil du få erfaring med ulike meditasjonsteknikker, pusteteknikker og restorative yoga - og får mer tid, mer plass, og mer veiledning til å finne den formen som passer best for deg. Når du skjerper ditt mentale fokus og lærer å være mer oppmerksomt tilstede i øyeblikket, kan du oppleve mer av livet ditt mens det skjer.

3) Du lærer å roe ned og puste bedre

Måten du puster påvirker hva du tenker og føler, og hvordan du beveger deg. Pust er et enkelt verktøy for å senke tempoet eller skape mer energi i kroppen. I vår travle moderne verden trenger vi måter å finne tilbake til ro, stillhet og likevekt, og pusteøvelsene vi lærer i yoga er en direkte inngang til å påvirke nervesystemet, og senke stressnivået.

4) Du utvikler en større forståelse og dypere respekt for kroppen din

Det er lett å se seg i speilet med et kritisk blikk, eller føle at man ikke er bra nok når sidemannen i yogatimen uten problemer mestrer en stilling du strever med. Men når du begynner å se litt nærmere på dette fantastiske maskineriet som er deg, på alle de mirakuløse prosessene som foregår under overflaten hele tiden, utvikler du en dypere respekt og ærbødighet for kroppen din, og for alt den gjør for deg hver dag. I Kjernekrafts YTT lærer du ikke bare om muskler og skjelett, men også om bindevevet, og hvordan det påvirker oss i bevegelse, sansning og kroppsliggjøring.

5) Du lærer å ta bedre vare på deg selv, i yogapraksisen og alle andre situasjoner i livet

Når du skjønner mer av hvordan kroppen din ser ut på innsiden og hvordan den fungerer, og i tillegg bruker tid på å utforske og oppleve den samme anatomien i din egen kropp, har du mange flere måter å tilpasse praksisen etter dagsform og behov. Gjennom utdanningen bruker du tid på å kjenne etter, og starter prosessen med å bli bedre kjent med din egen kropp. Du lærer om nervesystemet og de andre viktige systemene i kroppen, og hvordan vi kan påvirke disse på ulike måter.

6) Du kan sette yogapraksisen din inn i en større sammenheng når du lærer yogafilosofi og historie

Du har kanskje hørt lærere snakke om at yoga handler om mer enn stillingene. Kanskje noen har nevnt kilder som Patanjalis Yoga Sutra, Bhagavad Gita, eller Hatha Yoga Pradipika. Du skjønner at det er mye å lære, men du vet ikke helt hvor du skal begynne. De klassiske tekstene kan være vanskelig å lese på egen hånd, men de kan være vel verdt å bruke litt tid på. Det blir mye lettere med en "oversetter", noen som kjenner stoffet, og som kan bryte ned og servere det i en form som gir mening for oss som lever her og nå, og ikke for 2000 år siden.

7) Du blir bedre kjent med deg selv

Det du studerer i yoga er - deg selv. Yoga er en erfaringsbasert tradisjon, hvor vi bruker tid på å observere og granske oss selv. Vi blir oppmerksomme på følelser i kroppen, hvordan vi puster, observerer reaksjonsmønstre og det som foregår i hodet når vi møter ulike utfordringer. Yogatradisjonen har aldri skilt mellom kropp, sinn og væren, som vi er vant med i vesten. Yoga hjelper oss å komme i kontakt med oss selv via kroppen, så vi kan bevege oss gjennom livet på en mer helhetlig måte. En Yoga teacher Training gir deg flere verktøy og mer kontekst for å forstå deg selv og hvordan du vil være i verden, og møte deg selv (og andre) med vennlighet, respekt og nysgjerrighet.

8) Du utvikler nye ferdigheter og tøyer grensene dine

Som voksen er det lett å slutte å utfordre seg selv. Vi lener oss heller litt tilbake, slutter å lære nye ting, og beveger oss sjelden utenfor komfortsonen. I en yogautdannelse blir du utfordret til å bryte gamle mønstre og strekke deg i nye retninger. I en trygg setting kan du øve på å sette deg selv i situasjoner hvor du er litt ukomfortabel. Når du bryter ut av de usynlige rammene du har laget for deg selv utvider du handlingsrommet ditt og hvordan du definerer deg selv.

9) Den beste måten å lære noe på er å lære det bort til andre

Kanskje du føler deg trukket mot en yogautdannelse selv om du ikke har planer om å bli yogalærer. Mange som tar en utdannelse gjør det først og fremst for sin egen del, og er ikke så interessert i å undervise. Men husk at det er først når du skal lære noe bort til andre at det blir tydelig om du virkelig har forstått det selv. Når du skal formidle noe du nettopp har lært til noen andre blir du nødt til å gjøre det forståelig på en måte som gjør det mye tydeligere for deg selv også. Og så øver du på å kommunisere på en tydelig måte, og får umiddelbar respons på om det fungerer. Det har du bruk for selv om du bestemmer deg for å ikke undervise yoga etterpå.


I en yogautdannelse lærer du et helt nytt sett med ferdigheter: anatomi, skadeforebygging, sekvensering, verbal kommunikasjon, filosofi og nye tekniske sider ved din eksisterende yogapraksis. Du får tid til å fordype deg sammen med likesinnede yogier i et trygt læringsmiljø, som er en fin kontrast til vår moderne verdens fokus på raske resultater, enkle løsninger og korte format.

Uansett hvilken del av yogaen som tiltrekker deg er en YTT er en anledning til å fordype deg og bruke mer tid på noe du bryr deg om. Du ikke bare utvikler og tar større eierskap til din fysiske yogapraksis - men vokser i nye retninger som menneske, slik at rammene for hvem du er og kan være utvider seg. Det kan rett og slett gi deg verktøy til å forme livet mer som du vil ha det.


Previous
Previous

Bli kjent med Ida og Gry

Next
Next

Hjelp lymfesystemet - og få energien tilbake