2 tips til å lykkes med nyttårsforsetter

Nytt år, nye lodder og nye gevinster

Det er den tiden på året.

Mange av oss har satt oss nyttårsforsetter, og tenker at i år - i år skal jeg få det til. Jeg skal begynne å trene, gå ned x kilo, slutte å småspise, tjene mer penger, bli en ny og bedre meg. Men det er noe som skurrer med hele konseptet, er det ikke det? Må vi forandre oss så radikalt for å bli bra nok? Må vi bli et nytt og bedre menneske? Som om ingen ting var riktig med oss før nyttår.

Jo da, det finnes faktisk forskning som viser at motivasjonen er høyere, og sjansene for å lykkes med forandringer er bedre visse tider på året enn andre, og at begynnelsen av januar er én av dem. Vi ser for oss at vi kan legge det gamle og mislykkede bak oss og er fulle av håp og optimisme for det nye året. Så det er faktisk gode grunner til å begynne med noen nye vaner nå i januar.

Men hvorfor mislykkes vi med over 90% av forsettene våre likevel?

Her er to viktige grunner til at de fleste nyttårsforsetter strander i løpet av kort tid, og noen forslag til hvordan vi kan bedre sjansene for å lykkes:

1) Vi setter oss mål som ikke motiverer oss nok, eller gjør oss lykkelige over tid

Trening er et godt eksempel på et forsett mange av oss har.

Hvorfor vil du begynne å trene?

Jeg spør fordi det å begynne å trene bare fordi du føler at det forventes av deg, fordi det er det vi gjør hvert år i januar, sannsynligvis ikke kommer til å skape varig endring. Hvis du vil gjøre endringer som holder, må motivasjonen din handle om mer enn at du vil inn i de buksene som er blitt for trange, eller se bedre ut på stranden.

Se om du heller kan finne grunner som betyr noe for deg på et litt dypere plan, som at du vil ha styrke og overskudd til å bli med på den fotturen i Jotunheimen uten å få vondt i knærne, eller mestre noe du alltid har vært i for dårlig form til. Det kan være at du vil holde deg smidig og i form til å leke med barna eller barnebarna, grave i hagen uten å få vondt i ryggen, vite at du kan stole på kroppen din.

Når vi flytter fokuset fra en ytre til en indre motivasjon forankres den i noe som faktisk har potensiale til å forandre hverdagen - og på sikt livet vårt.

Se for deg hvordan livet ditt ville være hvis du hadde…

  • mer energi

  • mindre vondt i ryggen, nakken, skuldrene osv.

  • bedre konsentrasjon

  • lavere skuldre

  • mer bevegelighet

Men hva slags trening er riktig for deg? Må det være på helsestudio, hvis du ikke synes det er hverken gøy eller inspirerende? Må trening føles som en straff?

Kanskje vi kan nærme oss nye (eller gamle) treningsvaner med en litt mykere innstilling, og ta oss tid til å kjenne etter hva slags trening - og i hvilke omgivelser - som ville føles bra akkurat nå? Trenger du å være mer ute i friluft? Liker du å danse? Vil du løpe av deg stresset, eller trenger du å roe helt ned med yin yoga eller rolig pilates?

Når du tar deg tid til å kjenne hva du trenger, og respekterer det, kan du ta vare på deg selv uten å måtte svømme motstrøms hele veien.

Løsning: Finn en treningsform som gjør deg glad, og gjør treningsøktene dine til noe du ser frem til, et energiboost eller en deilig pustepause!

Så til grunn nummer to:

2) Når det ikke går som planlagt blir vi sint og skuffet over oss selv

Blir du motivert til å strekke deg og prøve hardere når noen kjefter på deg? Jeg gjetter at svaret er nei.

Sjansene er større for at vi greier å holde på nye vaner hvis vi er litt greie med oss selv, og har medfølelse med oss selv når vi trår feil - noe som alltid vil skje. Hvis du kan tilgi deg selv for de gangene du faller ut av det, og så oppmuntre deg selv til å fortsette fra der det glapp, kan du også slippe de negative følelsene som gjør det vanskeligere å holde det gående når den første entusiasmen har lagt seg.

Hva ville du sagt til en venn i samme situasjon? Sannsynligvis ville du prøvd å oppmuntre, kanskje spurt om det var noe du kunne bidra med for å gjøre det litt lettere å fortsette. Ta deg selv i hånden og led deg selv videre. Spør deg selv hva som skal til for å komme videre nå. Ta med en venn på trening, eller avtal å møtes på en kaffe etterpå, så har du noe som lokker der fremme.

Løsning: Rist av deg skuffelsen og oppmuntre deg selv til å fortsette selv om det glipper en gang i blant. Gi deg selv muligheten til å begynne på nytt.

Så møt det nye året med optimisme og friskt mot. Finn de målene som faktisk vil gjøre en positiv forskjell i livet ditt over tid. Og legg fra deg perfeksjonismen, aksepter at du kommer til å falle ut av de nye vanene dine rett som det er. Det som teller er at du fortsetter å komme tilbake. Igjen. Og igjen. Og igjen.

Har du noen forsetter du gjerne vil lykkes med i år? Del det med oss i kommentarfeltet under!

Psst! Noen ganger er det godt å få litt hjelp eller et lite dytt for å komme i gang. Book en Introtime med oss, så kan vi hjelpe deg å tydeliggjøre hva som er ditt mål med treningen, så du kan beholde motivasjonen over tid og nå målene dine mest mulig effektivt.

Previous
Previous

Styggen på ryggen - om stress og vond rygg

Next
Next

Den unike Pilates Reformeren